Video Au găsit un pachet vechi de sute de ani pe un vas de război eșuat. Când l-au deschis, au înlemnit

Diamante, ducați și statuete: scafandrii au crezut că au adus la suprafață toate comorile de pe „Kronan”, vas de război scufundat în 1676 de-a lungul coastei suedeze la Marea Baltică, dar au mai descoperit ceva: o brânză cu miros de Roquefort, relatează AFP.

Emanând o aromă de drojdie și Roquefort, misterioasa brânză cu aspect păstos și textură de pate de ficat, se afla într-un fel de oală etanșă găsită pe fundul mării. „Credem că este vorba de un produs lactat. Spre deosebire de alții, mirosul mi se pare plăcut, are miros de viață”, a declarat Lars Einarsson, responsabil cu explorarea vasului.

Condițiile de conservare a locului în care a fost găsit vasul sunt optime: Marea Baltică este puțin sărată iar oala era acoperită de un strat de sedimente formând un fel de „înveliș ceramic”, care a ferit-o de coroziune timp de secole. Brânza de pe „Kronan” va fi trimisă universității agricole din Uppsala, în apropiere de Stockholm, pentru a fi analizată.

Vasul „Kronan” (Coroana) a explodat accidental la 1 iunie 1676 în timpul unei bătăii navale care a opus flota suedeză unei armate olandezo-daneze. Dintre cei 800 de oameni ai echipajului nu au supraviețuit decât 40. Epava a fost descoperită în 1980 de Anders Franzén. El este cunoscut pentru a fi adus la suprafață, în 1961, celebrul galion „Vasa” scufundat la 10 august 1628 în portul Stockholm cu prilejul primului voiaj de inaugurare.

Peste 30.000 de piese provenite de pe „Kronan” au fost aduse la suprafață: tunuri de bronz, cufere, veselă, instrumente de măsurare și de navigație, o trompetă de proveniență germană, precum și diamante și bijuterii din aur. Scafandrii au adus de asemenea la suprafață saci de făină, oase de animale, băuturi spirtoase și vin. Mai multe fragmente din vasul „Kronan” au fost împrăștiate din cauza exploziei.

În 2010, au fost descoperite intacte 145 de sticle de șampanie Veuve Clicquot, Heidsieck & Co și de Champagne Juglar, în cala unui vas care s-a scufundat între anii 1825 și 1830 în Marea Baltică în largul arhipelagului finlandez Aaland.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here