Seiful antic al cărui mister nu l-a deslușit nimeni. Arădeanul care-l deține nu poate să-l deschidă

De mai bine de două decenii, arădeanul Daniel Negrea încearcă să afle ce secret scunde un seif vechi de peste 150 de ani, pe care-l deține în Castelul Purgly din Șofronea.

Daniel Negrea, proprietarul Castelului Purgly (cunoscut arădenilor datorită ștrandului termal), a intrat în posesia unui seif metalic imediat după Revoluție. O familie din Pleșcuța i-a donat lada bine ferecată, pentru că oricum nu o putea descuia.

Are trei încuietori, iar Negrea a primit o singură cheie. Cu ajutorul unor specialiști, a reușit să mai treacă de o încuietoare, dar a treia pare blocată pe vecie.

”Nu vreau să distrug seiful pentru a afla ce conține, de aceea sper că într-o zi cineva mă va ajuta să-l descui păstrându-l intact. În acest moment, nimeni nu știe de se află înăuntru”, spune Daniel Negrea, care este președintele Fundației Humanitas “Gura Popii”.

Arădeanul estimează că lada metalică are peste 150 de ani, datând din vremea imperiului austro-ungar. El crede că a aparținut unui grof care a locuit în conacul din satul Aciuța, aparținător de comuna Pleșcuța.

”Probabil, înăuntru sunt documente vechi, unele pot avea și valoare. Când le voi scoate la lumina zilei, doresc să le prezint într-o expoziție”, spune proprietarul.

Chiar și fără o eventuală comoară în bezna din interior, seiful are valoare istorică, motiv pentru care Daniel Negrea are grijă să fie păstrat intact, alături de alte obiecte vechi pe care le-a colecționat în ultimele decenii.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here