Șefa FMI, judecată pentru neglijenţă în folosirea banilor publici. Ce pedeapsă poate primi

Curtea de Casație din Franța a decis vineri că directorul general al FMI, Christine Lagarde, trebuie să fie judecată pentru rolul avut în despăgubirea de 400 de milioane de euro acordată de statul francez omului de afaceri Bernard Tapie în 2008, relatează Reuters.

La momentul respectiv Christine Lagarde ocupa funcţia de ministru de Finanţe al Franţei, scrie News.ro.

Curtea a respins un apel intentat de Lagarde împotriva unui ordin judecătoresc din decembrie, de judecare a sa la Curtea de Justiţie a Republicii, un tribunal special la care sunt judecaţi miniştrii pentru fapte comise în timpul mandatului.

Lagarde este acuzată de neglijenţă care a creat condiţiile pentru plata despăgubirii către Bernard Tapie.

Astfel, Lagarde nu a reuşit să blocheze procesul de arbitraj în 2008, care a pus capăt unei dispute vechi dintre fosta bancă de stat Credit Lyonnais şi Tapie, om de afaceri şi susţinător al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

Tapie a încasat o despăgubire de circa 285 de milioane de euro, dar o curte de apel i-a ordonat ulterior să ramburseze banii. El a contestat şi această decizie, dar procesul este încă în derulare.

Omul de afaceri a dat în judecată statul pentru a primi despăgubiri, după ce şi-a vândut participaţia la compania Adidas către Credit Lyonnais, în 1993. El a susţinut că banca l-a înşelat întrucât ulterior a vândut participaţia cu un preţ mult mai mare.

În pofida acestui caz, Lagarde a fost reconfirmată la conducerea FMI, pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Acuzaţia de neglijenţă în folosirea fondurilor publice poate fi pedepsită cu maxim 1 an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here