Purpura trombocitopenica imuna este un sindrom clinic datorat reducerii numarului de plachete (trombocite) circulante (situatie denumita “trombocitopenie”) care se manifesta prin tendinta la sangerari, aparitia spontana a unor hematoame si echimoze (purpura) sau extravazarea hematiilor din capilare in tesutul subcutanat si in membranele mucoase (si aparitia vizibila a petesiilor).

Trombocitele pacientilor cu purpura trombocitopenica imuna sunt acoperite de anticorpi, ceea ce determina aparitia sechestrarii lor splenice si fagocitozei de catre macrofagele mononucleare. Aceste evenimente vor reduce semnificativ durata de viata a plachetelor circulante, in timp ce organismul nu este capabil sa creasca sinteza (in vederea acoperirii deficitului sangvin). Acesti doi factori (distructie si productie insuficienta) determina aparitia clinica a trombocitopeniei si a semnelor ei clinice.

Purpura trombocitopenica imuna mai este denumita si purpura idiopatica, deoarece cauza ei nu este deocamdata elucidata. In vederea stabilirii diagnosticului pozitiv clinicianul trebuie adesea sa excluda alte afectiuni si alte cauze ce ar fi putut sta la originea aparitiei trombocitopeniei, cum ar fi leucemie, infiltrarea mieloftizica a maduvei spinale, mielodisplazie, anemie aplastica sau diverse reactii secundare la medicamente.

Purpura se poate manifesta la orice varsta, copiii fiind cel mai adesea diagnosticati (se considera chiar un varf al incidentei) intre 1 – 6 ani, in timp ce adultii (al doilea varf al incidentei) intre 30 – 40 de ani. Majoritatea cazurilor inregistrate la copii sunt la baieti, iar la adulti incidenta se modifica, femeile fiind mai frecvent afectate. Debutul afectiunii la varste de peste 60 de ani este foarte rar si neobisnuit, in astfel de situatii specialistii insistand ca mai degraba exista o alta etiologie a trombocitopeniei.

Purpura este o afectiune periculoasa in principal prin comorbiditatile asociate ei, rezultate din trombocitopenia initiala. Hemoragia este principala cauza de mortalitate si morbiditate pe termen lung a acestor pacienti, in timp ce dintre diversele localizari ale hemoragiilor cea intracraniala pune adesea cele mai mari probleme. continuarea pe  sfatulmedicului.ro

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here