Premieră în istoria cercetărilor paleontologice. A fost descoperită o tumoare facială la un dinozaur pitic din Transilvania

O echipă internațională de cercetători a descoperit un tip de tumoare benignă la dinozaurului pitic Telmatosaurus transsylvanicus, tumoare care este cunoscută la oameni, mamifere și unele reptile actuale, dar care nu a mai fost raportată până acum într-un animal fosil.

Descoperirea a fost raportată în premieră într-un sit din cadrul Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului”, arată un comunicat al unibuc.ro.

Exemplarul patologic a fost descoperit în roci vechi de aproximativ 69 milioane de ani, roci ce apar în „Valea Dinozaurilor” din Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”, sit UNESCO.

Microtomografiile computerizate au sugerat că dinozaurul a suferit de o boală cunoscută sub numele de ameloblastom, o tumoare benignă, non-canceroasă, la care sunt predispuși atât oamenii și mamiferele în general, cât și unele reptile contemporane nouă.

Este puțin probabil ca această tumoare să fi cauzat dureri serioase dinozaurului, mai ales în stadiile incipiente ale formării acesteia, așa cum se întâmplă și la oameni. Totuși, datorită dimensiunilor reduse ale fosilei cercetătorii au putut stabili că acest dinozaur era un adolescent în momentul decesului.

Acest studiu a fost publicat de un grup internațional de cercetători de la Universitatea din București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din România, Universitatea Medicală Northeast Ohio și Universitatea Johns Hopkins, ambele din SUA și Universitatea din Southampton, Marea Britanie. Studiul a fost realizat prin sprijinul oferit de SCANCO Medical AG, de granturile CNCS PN-II-ID-PCE-2011-3-0381 și POSDRU 159/1.5/S/132400, precum și de Universitatea din București, instituție care supervizează dezvoltarea și managementul Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului” (membru al Rețelei de Geoparcuri UNESCO și al Rețelei Europene de Geoparcuri).

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here