Ministreul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că în urma controalelor efectuate asupra dosarelor de transplant s-a descoperit o serie de probleme grave. „Există suspiciuni privind corectitudinea alocărilor de organe”, a spus acesta. 

„În prima lună de mandat, în urma unor informaţii primite de la mediul medical şi de la pacienţi am trimis corpul de control să facă verficări. Controalele la Agenţia Naţională de transplant au fost finanlizate. Sunt grave, afectând mii de pacienţi care aşteaptă un transplant cu speranţa. Decizia de a alocat un organ trebuie să se facă pe criterii clare. Echipa a constatat că legile nu sunt respectate. Nu există o lista de aşteptare la nivel naţional pentru fiecare organ deşi ar trebuie să existe. Pacienţii de pe liste nu beneficiază întodeauna de şanse egale. Este posibil să fii în fruntea listei, dar să nu intri în sala de operaţie. Nu există o procedură clară. Acest lucru dă posibilitatea ca o persoană să decidă cine primeşte organul sau nu”, a detaliat minstrul Vlad Voiculescu.

„Sunt pacienţi care sar rândul. Nu trebuie să conteze dacă este mai vedetă sau nu când se decide transplantul”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Conform acestuia, sunt prin urmare probleme mari cu lista de aşteptare şi că procedurile de transplant nu sunt clare.

Ministrul Sănătăţii a explicat că, de exemplu, într-o unitate de transplant, în anul 2015,
80% din beneficiarii de transplant au fost înscrişi pe lista de aşteptare în acelaşi ani, deşi existau persoane care aşteptau încă din urmă cu câţiva ani buni.

„Ministerul a sesizat organele abilitate. Investigaţiile vor continua, în ciuda oricăror calomnii”, a mai spus Vlad Voiculescu.

„Transplantul nu este loc pentru război politic”, a mai declarat acesta, explicând că România nu este pregătită pentru transplantul de plămâni şi că nu se poate spune că transplanturile sunt împiedicate în contextul în care în ţara nu se pot îngriji nici măcar pacienţii transplantaţi în străinătate.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here