Apare cel mai frecvent la bărbați, mai ales tineri, și este una dintre cele mai neplăcute afecțiuni care pot apărea, “ca din senin” la un bărbat sănătos.

Chistul pilonidal se formează de-a lungul coccisului (noadei) și arată ca un mic “buzunar” anormal în piele. Este compus din deșeuri ale pielii și ale părului. Aceste chisturi pilonidale apar mai frecvent la bărbați decât la femei cu vârste între 16-25 ani. Principalele simptome sunt febra, dureri în partea de jos a coloanei vertebrale.

Chisturile pilonidale apar, de obicei, atunci când părul perforează pielea și este încorporat în derm. Este de cele mai multe ori “descoperit” când se infectează și formează un abces, adesea extrem de dureros. Chistul poate fi drenat printr-o incizie mică sau îndepărtat chirurgical.

Episodul de acutizare dureros și neplăcut are tendința de a se repeta dacă se mențin condițiile favorizante, cum ar fi statul în șezut pentru perioade mai lungi de timp, că în cazul șoferilor profesioniști, sau la cei care lucrează într-un mediu hipertermic și transpiră mult. Anumiți factori favorizează dezvoltarea de chisturi pilonidale, cum ar fi greutatea în exces, sedentarismul, ocupația care necesită ședere prelungită, dar și părul de pe corp în exces ori o constituție a firului de păr mai rigidă sau grosieră.

Dacă un chist pilonidal infectat cronic nu este tratat în mod corespunzător, există un risc ușor crescut de a dezvoltă un tip de cancer de piele numit carcinom cu celule scuamoase.

Atunci când este infectat, un chist pilonidal devine dureros și se mărește, transformadu-se într-un abces. Pielea se înroșește iar din abces începe să curgă puroi, cu un miros puternic și neplăcut.

Este esențial să nu încercați să tratați singur această leziune prin tentative de evacuare a conținutului ci să mergeți de urgență la medic.

Cauza exactă a chisturilor pilonidale nu este clară. Dar cele mai multe chisturi pilonidale păr a fi cauzate de smocuri de fire de păr mai dure, care penetrează pielea. Frecarea din zonă și presiunea locală, imbrăcămintea stramtă, mersul pe bicicletă, perioade lungi de stat pe scaun sau factori similari presează părul din zonă înapoi în piele. Că răspuns la acesta pe care îl percepe că pe un corp străin, organismul creează un chist în jurul lui.

Această explicație pare plauzibilă și se explică și în cazurile mai rare de chisturi pilonidale care apar în alte părti ale corpului, decât în apropierea coccisului. De exemplu, frizerii de câini, cai și alte animale pot dezvolta chisturi pilonidale în pielea dintre degete.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here