Motivarea deciziei Tribunalului Prahova în cazul lui Liviu Luca! De ce a fost lăsat în libertate

Comportamentul pe care Liviu Luca l-a avut de la momentul în care faptele sale au ajuns la cunoștința organelor de urmărire penală nu conduce la concluzia că, lăsat în libertate, acesta ar împiedica buna desfășurare a cercetărilor, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Prahova prin care s-a respins propunerea de arestare preventivă a inculpatului.

Potrivit documentului transmis joi, judecătorul a arătat că nu sunt îndeplinite cerințele cumulative pentru a se putea dispune măsura arestării preventivă a lui Luca, scrie Agerpres.

Astfel, judecătorul a constatat că există probe din care reiese presupunerea rezonabilă că inculpatul a comis infracțiunile pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, însă în acest caz nu este îndeplinită și cea de-a doua cerință pentru arestare, respectiv cea referitoare la înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

În acest sens, judecătorul arată că faptele au ajuns la cunoștința organelor de urmărire penală în urmă cu mai mulți ani, iar în acest interval de timp comportamentul inculpatului nu a condus la concluzia că el ar împiedica ancheta.

„În acest sens se observă că nimic din comportamentul inculpatului Luca Liviu în tot acest interval nu duce la concluzia că lăsat în libertate ar împiedica buna desfășurare a cercetărilor, la dosar neexistând dovezi că acesta ar încerca să se sustragă de la urmărirea penală ori să zădărnicească aflarea adevărului prin exercitarea de presiuni asupra celorlalți participanți la comiterea infracțiunii ori a martorilor audiați în cauză. În raport de situația din prezenta cauză, inculpatul prezintă, în opinia judecătorului de drepturi și libertăți, suficiente garanții personale pentru a beneficia de starea de normalitate, iar lăsarea acestuia în libertate nu ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică, nu ar produce o tulburare în cadrul colectivității din care inculpatul provine”, se arată în textul motivării.

În context, judecătorul a apreciat că se justifică luarea față de sindicalistul Liviu Luca a unei măsuri preventive, dispunând însă măsura controlului judiciar care „este de natură să asigure și celeritatea cercetărilor, dar și un control strict al activității acestuia”.

„În raport însă de data săvârșirii pretinselor infracțiuni, judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că măsura arestării preventive a inculpatului nu este necesară și nici proporțională cu gravitatea acuzației aduse inculpatului, scopul urmărit prin dispunerea măsurii, acela al împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală ori al prevenirii săvârșirii de noi infracțiuni putând fi atins și prin luarea unei alte măsuri mai puțin aspre, aceea a controlului judiciar, care prin măsurile de supraveghere prevăzute de lege și impuse de instanță pot asigura buna desfășurare a procesului penal”, se menționează în document.

Sindicalistul Liviu Luca, reținut luni seară de procurorii DIICOT Ploiești, a fost plasat sub control judiciar de Tribunalul Prahova în dosarul în care este acuzat că și-a însușit în mod fraudulos fonduri din patrimoniul PSV Company pentru construirea unui ansamblu de locuințe, decizia nefiind definitivă.

Liviu Luca a fost dus, luni, la sediul DIICOT Ploiești după ce procurorii au efectuat percheziții la domiciliul său din Păulești și a fost scos încătușat din sediul Parchetului după mai mult de zece ore.

Potrivit datelor din referatul DIICOT privind arestarea preventivă a lui Luca, sindicalistul nu a dorit să dea declarații, astfel că privarea de libertate a acestuia este necesară pentru că există riscul alterării depozițiilor martorilor. „Privarea de libertate a inculpatului este necesară pentru buna desfășurare a procesului penal și desfășurarea celorlalte activități de cercetare penală în condiții optime, existând riscul alterării depozițiilor martorilor, până la această dată inculpatul nedorind să dea declarații”, se arată în referatul procurorilor DIICOT.

Procurorii care instrumentează acest dosar spun că Luca a inițiat un grup infracțional organizat prin intermediul căruia a obținut fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA) pe care le-a folosit pentru construirea unui ansamblu de locuințe situat pe raza comunei prahovene Păulești.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2005 — 2009, Liviu Luca a inițiat și constituit împreună cu alți opt suspecți un grup infracțional organizat care a avut ca scop obținerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company SA.

Ulterior, sumele respective, care au fost însușite în mod fraudulos, au fost folosite pentru construirea unui ansamblu de locuințe situat pe raza comunei Păulești al cărui adevărat beneficiar a fost Luca.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că în perioada 21.07.2005-06.03.2009 SC PSV Company SA (fostă SC Petromservice SA) a virat în mod nelegal către SC EDIL CONST SA, în interesul suspectului L. L. (Liviu Luca—n.r.), suma de 14.589.389,82 lei reprezentând lucrări de construcții executate la ‘Ansamblu sediu social și anexe SC Profesional Corpconsult SA — Păulești’, prin aceste activități frauduloase SC PSV Company SA (…) fiind prejudiciată cu suma de 14.589.389,82 lei”, se arată în comunicatul citat.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here