Ministrul Raluca Prună a făcut o vizită la Penitenciarul Poarta Albă

Ministrul Raluca Prună a făcut o vizită la Penitenciarul Poarta Albă, în contextul protestelor deţinuţilor din ţară, din luna iulie.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a făcut o vizită la Penitenciarul Poarta Albă, din judeţul Constanţa, pentru a vedea condiţiile de detenţie, în contextul în care la mijlocul lunii iulie au avut loc proteste ale deţinuţilor, unele cu caracter violent, în mai multe penitenciare din ţară.

Surse din Agenţia Naţională a Penitenciarelor au declarat pentru News.ro că ministrul Raluca Prună a făcut, vineri, o vizită la Penitenciarul Poarta Albă, unde a văzut condiţiile de detenţie şi a discutat cu deţinuţii şi cu reprezentanţii unităţii.

La mijlocul lunii iulie, în aproape jumătate din penitenciarele din ţară au fost peste 750 de deţinuţi care au intrat în refuz de hrană. Unii dintre condamnaţi au escaladat acoperişurile închisorilor sau au incendiat obiecte din celule, protestând astfel faţă de condiţiile de detenţie. Printre penitenciarele unde s-au înregistrat astfel de situaţii au fost cel de la Iaşi, Botoşani, Poarta Albă, Vaslui.

Ulterior, Prună declara, la un post de televiziune, că protestele deţinuţilor din mai multe penitenciare au fost rezultatul unei aşteptări alimentate, privind iminenţa unor măsuri legislative şi că, în unele penitenciare, deţinuţii au fost încurajaţi de carele de televiziune să dea foc la cearşafuri.

Prună preciza că nemulţumirea deţinuţilor era justificată, deoarece condiţiile din penitenciare sunt precare.

„Când creezi o aşteptare publică şi o mai şi alimentezi, tot public, sigur că pe fondul unei nemulţumiri justificate a persoanelor aflate în detenţie – pentru că avem condiţii precare, asta este foarte clar – singurul efect logic şi posibil era ca aceste persoane să protesteze”, spunea ministrul Justiţiei.

Raluca Prună mai declara că, în unele penitenciare, deţinuţii au fost încurajaţi de carele de televiziune să incendieze cearşafurile din celule.

În prezent, în Penitenciarul Poarta Albă sunt încarceraţi, după ce au fost condamnaţi definitiv, Mircea Băsescu şi Nicuşor Constantinescu, fostul şef al Consiliului Judeţean Constanţa.

În ultimii ani, la Poarta Albă au mai fost închişi George Becali, Miron Mitrea, Ioan Becali, Cristi Borcea.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here