Ministerul Sănătății: Al treilea caz de infectare cu virus Zika la un român care a călătorit în Republica Dominicană

Ministerul Sănătății confirmă un al treilea caz de import de virus Zika în România, la un bărbat care a călătorit în Republica Dominicană.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuiește la Cluj-Napoca și care a călătorit în Republica Dominicană — zonă activă de transmitere a virusului Zika — în perioada 6-13 iulie. Bărbatul a avut un alt sejur în SUA în perioada 13-20 iulie și a sosit în România pe 21 iulie, precizează MS.

Pe 22 iulie, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată, iar pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, rezultatele care au ieșit miercuri dovedind prezența virusului Zika.

Ministerul Sănătății precizează că bărbatul este în afara oricărui pericol și respectă recomandările făcute de medici și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

Recomandările Ministerului Sănătății

De asemenea, Ministerul Sănătății apreciază în continuare că riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României este la un nivel minim și reamintește că Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Ministerul reia și recomandările pentru cetățenii români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika. Astfel, persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu risc trebuie să știe că acesta se poate transmite prin înțepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.

Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înțepăturii de țânțar sunt: utilizarea substanțelor antițânțari (conform indicației de pe eticheta lor), purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes, plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm”, se arată în comunicatul MS.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here