LOVITURĂ TOTALĂ pentru Klaus Iohannis: ”A încălcat Constituţia”. ANUNŢUL a fost făcut în urmă cu puţine momente. Ce se întâmplă acum

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu l-a criticat pe preşedintele Iohannis pentru „rezultatul îndoielnic” al consultărilor pe tema Brexit şi pentru că nu a informat Parlamentul cu privire la mandatul pentru Summit-ul NATO.

„Am salutat ideea invitării partidelor parlamentare la Cotroceni pentru consultări, imediat după anunţarea rezultatului referendumului din Marea Britanie. Dacă iniţiativa a fost bună, rezultatul acestor consultări este îndoielnic. Ar fi existat o finalitate concretă şi utilă după această întâlnire, dacă Preşedinţia şi participanţii ar fi beneficiat de analize temeinice privind consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE în plan politic, economic şi al statutului românilor care lucrează sau studiază în această ţară. Aceste analize nu există”, a declarat copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că „improvizaţiile şi inabilitatea acţiunilor de politică externă au continuat la Consiliul European”.

„Marea victorie diplomatică anunţată de domnul Iohannis, o pretinsă promisiune din partea lui David Cameron privitoare la stabilitatea statutului românilor din Marea Britanie a fost contrazisă chiar de către premierul demisionar britanic, care a spus că <>”, a spusTăriceanu.

Copreşedintele ALDE susţine că nici a doua rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare nu s-a încheiat cu vreun rezultat concret în definirea politicii externe a României, în contextul BREXIT, pentru că în locul unei informări de către preşedintele Iohannis cu privire la discuţiile purtate la Consiliul European şi a unor propuneri din partea Preşedinţiei legate de viitorul relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie şi de necesare reforme insituţionale şi de abordare la nivelul Uniunii, „preşedintele a ignorat această temă”, deturnând atenţia spre o problemă de politică internă.

Cât priveşte summit-ul NATO de la Varşovia, Tăriceanu susţine că Iohannis şi-a fixat mandatul fără să informeze Parlamentul sau să consulte liderii partidelor.

„Fără să încalce litera Constituţiei, ci doar spiritul ei, preşedintele Iohannis şi-a fixat un mandat pentru acest summit fără măcar să informeze Parlamentul şi fără măcar să invite pe liderii partidelor parlamentare la o consultare reală. Credibilitatea şi prestigiul României în lume sunt cu atât mai mari cu cât soluţiile, ideile, propunerile cu care ne prezentăm la nivel internaţional sunt rezultatul unui consens al forţelor politice parlamentare şi nu vreo improvizaţie politică sau birocratică de moment”, susţine Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE mai spus şi că apartenenţa României la Uniunea Europeană şi NATO nu trebuie să se rezume la a spune „DA” la orice iniţiativă politică sau birocratică venită dinspre aceste alianţe.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here