Legătura neaşteptate între o simplă procedură stomatologică şi cancer. Nimeni nu se aştepta

Există o procedură dentară pe care aproape orice medic dentist o recomandă ca fiind sigură, în ciuda faptului că oamenii de știință au avertizat asupra pericolelor sale de mai bine de 100 de ani.

În fiecare zi, doar în Statele Unite ale Americii, au loc 41.000 de proceduri dentare de acest gen pe pacienții care cred că este un lucru sigur, care le va rezolva permanent problemele dentare. Care este aceasta procedură dentară? Potrivit realfarmacy.com, răspunsul este canalul radicular (sau obturația canalului radicular).

În esență, dinții fără nerv sunt dinți “morți”, care pot deveni “incubatoare tăcute” în care se dezvoltă în voie bacterii anaerobe extrem de toxice; aceste bacterii, în anumite condiții, își croiesc drum către fluxul sangvin și pot provoca o serie de boli care nu sunt semnalate decât după câteva decenii. Majoritatea acestor dinți toxici arată și dau senzația că sunt în regulă timp de mai mulți ani, ceea ce face ca rolul lor în boala sistemică să fie chiar mai greu de determinat în istoricul medical al pacientului. Din păcate, majoritatea medicilor stomatologi nu își dau seama de potențialele riscuri pentru sănătate – extrem de grave – la care își expun pacienții, riscuri care persistă pentru tot restul vieții pacienților.

Specialiștii atrag atenția asupra riscurilor pe care le implică această procedură aparent de rutină. Organismele microscopice se deplasează regulat în și în jurul unor canaliculi dentari. Atunci când dentistul face procedura (obturația canalului radicular), el golește dintele (adică îndepărtează pulpa dintelui afectată, iar camera pulpară este și ea curățată), apoi umple camera pulpară cu un material numit gutaperca (ce oprește alimentarea cu sânge de la dinte, astfel încât sângele să nu mai circule prin dinte).

Potrivit aceluiași articol, se pare că există o conexiune între cancer și obturația radiculară. Dr. Robert Jones, un cercetător care a studiat relația dintre canalele radiculare și cancerul la sân, a găsit o legătură extrem de mare între cele două. El susține că a găsit următoarea corelație într-un studiu ce a durat 5 ani, făcut pe 300 de cazuri ale unor paciente ce sufereau de cancer la sân:

  • 93% dintre femeile cu cancer la sân au avut o procedură de obturație a canalului radicular;
  • 7% dintre ele au avut o altă patologie orală;
  • Tumorile, în majoritatea cazurilor, au apărut pe aceeași parte a corpului pe care a fost efectuată obturația (obturațiile) de canal sau celelalte patologii orale.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here