Lacul de cleștar, minunea naturii unde oamenii par să meargă pe apă VIDEO

„Mersul pe apă” sună a ceva miraculos, însă în videoclipul postat pe internet de doi turiști care străbăteau Munții Tatra din Slovacia nu este nimic supranatural, scrie BBC. Videoclipul care a uimit milioane de internauți a fost acuzat de unii sceptici că este un fals, însă mai mulți cercetători au adus argumente că acesta este real.

În filmuleț se vede cum unul dintre drumeți pășește pe un lac înghețat care este atât de limpede încât se pare că turistul merge, de fapt, pe apă. Tomas Nunuk a postat videoclipul în luna decembrie, iar de atunci imaginile au adunat peste 6 milioane de vizualizări.

„E un exemplu bun pentru cât de frumoasă poate să fie lumea atunci când nu este murdărită de oameni”, a comentat utilizatorul Tyler Wolff.

Însă alți internauți au privit imaginile cu suspiciune. „Cu siguranță că ai fi înregistrat mai mult timp dacă erau imagini reale”, a spus Chloe Bateman despre videoclipul de doar 39 de secunde.

Gheața, suficient de solidă

Acum, mai mulți oameni de știință au adus argumente care să susțină veridicitatea filmării.

„Gheața transparentă este de aproximativ două ori mai solidă decât gheața albă deoarece este mai densă”, a explicat meteorologul Meghan Mussoline.

„Gheața din lacul înghețat din munții Slovaciei era probabil suficient de groasă pentru ca oamenii să meargă pe ea ca urmare a aerului rece care s-a abătut asupra regiunii de la mijlocul lunii noiembrie”, a mai spus ea.

Blogul de tehnologie io9.com a oferit mai multe lămuriri din partea geofizicianului Matti Lepparanta de la Universitatea din Helsinki. Potrivit acestuia, nu este un fenomen neobișnuit ca stratul de gheață de la suprafața unor lacuri să fie foarte transparent. Acest lucru se întâmplă dacă în apa lacului sunt puține bule de aer și impurități.

Munții Tatra, care formează o graniță naturală între Slovacia și Polonia, sunt foarte populari printre iubitorii sporturilor de iarnă. Cel mai înalt vârf are 2.655 de metri.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here