Guvernul Sloveniei pune armata la granita pentru a controla migrantii

Guvernul sloven a cerut miercuri parlamentului sa permita folosirea armatei pentru a ajuta politia sa supravegheze granita cu Croatia, traversata de migrantii care doresc sa ajunga in vestul Europei.

Guvernul Sloveniei cere implicarea armatei in controlul granitei traversate de migranti. ‘Este una dintre masurile luate de guvern pentru consolida gradual controlul fluxului de migranti‘, a indicat ministrul sloven al apararii, Andreja Katic.

Parlamentul de la Ljubljana a aprobat anul trecut o revizuirea a legislatiei care creeaza baza legala pentru astfel de actiuni, iar in cursul saptamanii viitoarea urmeaza sa se pronunte asupra solicitarii guvernului ca unitati ale armatei sa fie dislocate la granita pentru a sprijini politia si granicerii.

Aceasta solicitare survine dupa ce Austria a anuntat in aceeasi zi ca a plafonat la cel mult 80 numarul zilnic al migrantilor pe care-i accepta sa depuna cereri de azil si la cel mult 3.200 pe cel al migrantilor care vor putea intra in fiecare zi pe teritoriul tarii pentru a-si continua mai departe calatoria catre alte state europene unde doresc sa ceara azil.

Despre intensificarea controlului la granita dintre Austria si Slovenia si la cea dintre Slovenia si Croatia a vorbit inca de luni ministrul austriac de interne,Johanna Mikl-Leitner. ‘Efectul de domino de-a lungul rutei Balcanilor functioneaza asa cum s-a planificat’, a adaugat ea referindu-se la decizia luata in lant pentru inasprirea controlului la frontiere de catre tarile situate pe aceasta ruta, respectiv Macedonia, Serbia, Croatia si Slovenia.

De altfel, dupa ce tarile nordice au decis si ele limitarea primirii migrantilor, autoritatile austriece opresc deja la granita cu Slovenia toti migrantii care nu doresc sa ceara azil in Germania sau Austria. Sunt opriti de asemenea cei care nu provin din zone de conflict. In urma aplicarii acestor filtre, in cursul weekendului Austria a returnat catre Slovenia 54 de migranti, care a returnat la randul ei Croatiei alti 154. Aceasta din urma a anuntat de asemenea ca va lua masuri identice, un anunt similar venind si din partea Serbiei.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here