Fenomen straniu! Un nor ciudat s-a format în jurul unui avion
Avionul este învăluit de un nor ciudat în momentul în care sparge bariera sunetului. Foto Youtube

Zborul unui avion supersonic militar a surprins pe toată lumea în momentul în care în jurul aeronavei s-a format un fel de nor ciudat. La început, cercetătorii au crezut că este vorba de un boom sonic, acea undă de șoc care se poate vedea când un avion supersonic depășește viteza sunetului. În final, s-a dovedit că era mai mult decât atât.

Președintele Societății Aeronautice Royal susține că ceea ce se vede pe imaginile video formându-se în jurul avionului supersonic este de fapt un „con de vapori”, relatează BBC. Acesta se formează atunci când o aeronavă sparge bariera sunetului, numai că în mod normal, conul de vapori poate fi fotografiat înainte de atingerea vitezei sunetului.

Specialistul a mai precizat că piloților le este interzis să depășească viteză sunetului atunci când se află deasupra uscatului, pentru că aerul este mai dens și deci produce mai multă forță de frecare. Piloților le este recomandat să depășească viteza sunetului doar atunci când se află deasupra mării.

Conurile de vapori se formează în urma undelor de șoc care ajută aeronava să atingă viteza sunteului – 767 de mile/h (1.234 km/h).

Iată cum se formează conul de vapori în jurul avionului supersonic:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here