Credeați că celebra poveste a Frumoasei Adormite este o simplă invenție? O tânără de 22 de ani a uimit o lume întreagă prin afecțiunea de care suferă. În urmă cu cinci ani a adormit, dar nu s-a mai trezit decât peste șase luni. Acum, se pare că aceasta a căzut din nou în somnul adânc.

În mod normal, Beth Goodier ar fi trebuit să-și termine studiile universitare și să se pregătească pentru o carieră de psiholog, având toate capacitățile intelectuale necesare pentru a-și atinge visul. Dar la vârsta de 17 ani, în urmă cu cinci ani, Beth a adormit și nu s-a mai putut trezi ca o persoană obișnuită timp de șase luni, informează Daily Mal.

Timp de 22 de ore din zi, Beth le petrecea dormind adânc, iar în scurtele momente în care părea că se trezește, era mai degrabă un fel de transă de care se folosea pentru a se hrăni sau a merge la toaletă. Beth a trăit în acest coșmar timp de cinci ani, mama ei calculând că fiica sa ar fi dormit cam 75% din toată această perioadă.

Beth este una dintre cele peste 100 de persoane din Marea Britanie care suferă de această afecțiune denumită Sindromul Frumoasei Adormite, potrivit sursei citate. Adolescenții par să fie mai predispuși la apariția acestuia. Media de vârstă la care apare este de regulă la 16 ani și pare să dureze 13 ani. Necruțătorul sinfrom răpește cea mai frumoasă perioadă a tinereții, împiedicându-i pe tinerii respectivi să-și poată termina studiile, să ia examene și să-și formeze o carieră.

Beth, alături de iubitul ei
Beth, alături de iubitul ei

În acest moment, Beth se află din nou de două luni și jumătate într-un somn adânc, din care nici drogurile și nici rugămințile sau zgomotele puternice n-o pot trezi. Mare parte din viața ei și-a petrecut-o în pijamale, în pat sau pe canapea și doar rareori a ieșit din casă pentru a merge la doctor. Ea trebuie însă transportată în scaun cu rotile deoarece este prea obosită pentru a putea merge pe picioarele sale.

Beth a început să se simtă epuizată încă de la 16 ani, dar mama ei a crezut la început că sunt stări asociate vârstei adolescentine. Peste un an, mama lui Beth a observat că fiica ei adormise pe canapea, dar indiferent ce a încercat, nu a reușit săo trezească. Începuse să se gândească la ce e mai rău: o tumoare pe creier sau hemoragie. O mulțime de doctori au consultat-o, dar nu și-au putut da seama ce avea, întrucât toate testele indicau că e sănătoasă. Într-un final, un medic și-a amintit că unul dintre colegii lui se confruntase cu un asemenea caz.

Studiile au arătat că sindromul se produce din cauza unei infecții care se instalează la nivelul creierului la persoanele care au un genetic predispus la un astfel de fenomen. Inflamația afectează talamusul și hipotalamusul, regiunile cerebrale responsabile de crearea stării de somn.

„Cel mai oribil simptom este confuzia. Când se trezește pentru câteva ore, nu știe unde se află și devine foarte agitată”, a declarat mama lui Beth. Alături de ea este și iubitul său, Dan (25 de ani), un profesor la o școală primară pe care l-a întâlnit în timpul momentelor ei de trezire.

Specialiștii spun că Sindromul Frumoasei Adormite, spre deosebire de alte tulburări ale somnului, produce schimbări de personalitate. Persoanele afectate simt că ar trăi mereu într-un vis și tind să se separe de viața reală, ceea ce are un impact serios asupra vieții lor.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here