Directorul FBI, avertisment de ultimă oră: Înfrângerea ISIS ar putea crea o

Directorul Biroului Federal de Investigații al SUA (FBI), James Comey, estimează că gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) ar putea să reprezinte o amenințare teroristă și după sfârșitul așa-numitului ‘califat’ pe care ea l-a proclamat în teritoriile cucerite în Siria și Irak, dacă înfrângerea ei militară în aceste teritorii va avea ca efect răspândirea unei ‘diaspore’ de teroriști în lume, relatează agenția EFE.

‘Pe măsură ce califatul se diminuează, SI va fi tot mai disperat să-și arate vitalitatea și ar putea recurge în acest scop la atacuri asimetrice și la mai multe acțiuni teroriste’, a avertizat joi directorul FBI în timpul unei audieri în Congresul american.

‘Odată distrus califatul, trebuie să fim atenți la următoarea mișcare (…) Din califat va pleca o diasporă, mii de combatanți vor fugi în altă parte’, a adăugat James Comey, menționând totodată că FBI depune eforturi pentru a supraveghea aceste deplasări ale teroriștilor ‘înainte ca ei să ajungă în SUA și să ucidă oameni nevinovați’.

La rândul său, secretarul pentru Securitate Națională, Jeh Johnson, a afirmat că pe plan militar se înregistrează progrese în lupta împotriva SI, iar această grupare este tot mai slăbită, dar a subliniat în același timp necesitatea de a se monitoriza în continuare capacitatea ei de a executa atacuri în alte țări și de a atrage noi membri. ‘Sub nicio formă nu putem considera că a fost slăbită capacitatea SI de a comite atacuri externe’, a avertizat el.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here