Dacian Ciolos: Nu mai putem combate saracia doar vorbind de bani. Propun crearea unei coalitii antisaracie

Premierul Dacian Ciolos a declarat miercuri ca saracia nu mai poate fi combatuta vorbind despre bani sau alocatii bugetare, ci este necesara o utilizare eficienta a fondurilor respective, dar si de vointa politica sau umanitate.

„Suntem in Romania intr-un moment in care nu mai putem combate saracia doar vorbind de bani, fonduri, alocatii bugetare, in sensul ca nu e suficient acest lucru, ci e nevoie si de o utilizare eficienta a acestor fonduri si, ca si in multe alte domenii, dincolo de proceduri administrative, de vointa politica, e nevoie de umanitate in acest proces, pentru ca lucram cu oameni, nu cu numere”, a afirmat Ciolos in cadrul unei dezbateri publice privind pachetul integrat pentru combaterea saraciei prezentat de Guvern.

Prim-ministrul a propus, in acest context, crearea unei coalitii antisaracie care sa poata sustine pachetul de masuri si dupa ce actualul guvern isi va incheia mandatul.

„Sa constituim o coalitie antisaracie care sa reuneasca organizatii neguvernamentale, mediul academic, ministere si autoritatile locale in jurul acestor idei pe care vi le propunem astazi, dar care pot sa fie dezvoltate in timp. (…) Sunt constient, guvernul acesta, prin definitie, va avea o viata mai scurta si nu vrem neaparat sa promovam aceste masuri cu o identitate guvernamentala a guvernului acestuia. Unele dintre ele exista deja in legislatie sau se aplica mai mult sau mai putin eficient, altele urmeaza sa le demaram, insa foarte importanta e continuitatea. (…) Pe un astfel de domeniu nu e suficient sa actionezi punctual timp de un an de zile sau doi ani. Ca sa ai impact, e nevoie de continuitate. Pornim de la ideea ca aceasta coalitie ar permite aceasta continuitate”, a explicat premierul.

El a aratat ca pachetul cuprinde o serie de masuri prioritare pe care Guvernul si-a propus sa le continue sau sa le demareze in cursul acestui an, pe durata mandatului actualului Cabinet.

„E un document pe care il vom contura si il vom finaliza in grupuri de lucru impreuna cu ministerele, cu autoritatile publice locale, cu partenerii din sectorul organizatiilor neguvernamentale. E vorba de un plan de masuri organizat in 47 de masuri grupate pe etape de viata in asa fel incat sa putem oferi un fel plasa de siguranta celor mai saraci din Romania, indiferent de varsta, sa oferim un pachet de masuri pe diferitele etape ale vietii unui om atunci cand are nevoie de sprijin. Dincolo de aceasta abordate pe categorii de varsta, exista si masuri pentru intreaga familie, care vizeaza imbunatatirea locuintelor sau sanatatea in mediul rural, precum si cateva masuri transversale, cum ar fi incluziunea persoanelor cu dizabilitati”, a spus Dacian Ciolos.

Demnitarul a mentionat ca au fost deja identificate, pe langa finantarea din bugetul national in cazul anumitor masuri, si posibilitati de finantare din fondurile europene. Acesta a precizat ca sunt necesare si schimbari legislative pentru a pune in practica unele masuri prevazute in pachetul antisaracie.

„Unele masuri au nevoie nu doar de finantare, ci si de adaptari legislative, dar sunt unele masuri care presupun doar decizii legislative si apoi doar punere in practica din punct de vedere administrativ”, a sustinut Ciolos.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here