Cum se folosește Rusia de familiile teroriștilor pentru a-i neutraliza

Donald Trump, unul dintre principalii candidaţi la preşedinţia Statelor Unite, a fost aspru criticat după ce, într-un discurs public electoral, a explicat cum singura modalitate de a scăpa de terorism ar fi „eliminarea familiilor” acestora. Deşi republicanul a fost catalogat de mulţi drept o persoană lipsită de moralitate şi de simţ al legii, astfel de tactici sunt deja vechi de câteva decenii în Rusia, scrie The New York Times.

Cu toate că nu au fost niciodată recunoscute oficial, strategiile Moscovei de a combate terorismul şi de a înnăbuşi răscoalele separatiştilor musulmani din Cecenia pot reprezenta cu uşurinţă un laborator de teste pentru ideile lansate de Trump.

În conflictul din zona Caucazului, transformat în prezent într-o rebeliune islamistă, pentru serviciile de securitate ruseşti arestarea, torturarea şi omorârea rudelor celor implicaţi în lupte a devenit o rutină, scrie Ziarul Financiar, citând cotidianul american.

Legăturile de familie care unesc teroriştii au început să fie analizate mai amănunţit săptămâna trecută, atunci când, poliţia belgiană a descoperit identităţile a doi dintre atacatorii implicaţi în atentatul din Bruxelles. Fraţii Ibrahim şi Khalid el-Bakraoui nu sunt singurii terorişti cu grad de rudenie, analiştii estimând că aproximativ o treime dintre aceştia au legături de sânge între ei.

Deşi legea nu permite acte criminale împotriva familiilor atacatorilor, în Cecenia rudele sunt folosite de zeci de ani drept „momeala” cu care sunt şantajaţi militanţii. În cazul în care aceştia nu trec în tabăra adversă, membrii familiei încep să dispară.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here