Criza refugiaților: Primul feribot cu migranți a plecat din Grecia către Turcia

Primul feribot cu migranți a plecat luni dimineață din Grecia către Turcia, în baza acordului încheiat de Uniunea Europeană și Ankara, pe 18 martie, pentru a limita afluxul de migranți către continentul european, relatează AFP.

Potrivit Reuters, feribotul a plecat de pe insula grecească Lesbos către orașul Dikili, situat pe coasta de vest a Turciei.

În virtutea acordului, pentru fiecare imigrant ilegal retrimis în Turcia, un solicitant de azil sirian va fi acceptat în Uniunea Europeană, în limita a 72.000 de persoane.

Comisia Europeană a subliniat vineri că intenționează să înceapă luni, 4 aprilie, punerea în practică a planului de retrimitere a solicitanților de azil din Grecia în Turcia. Precizarea executivului comunitar a venit ca răspuns la criticile din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) și a organizației Amnesty International.

În urmă cu zece zile, UNHCR se declara îngrijorat că acordul dintre UE și Turcia va fi pus în aplicare înainte ca măsurile de siguranță necesare să fie în vigoare în Grecia. Potrivit datelor ONU, Grecia nu dispune în prezent de capacitatea suficientă pe insule ”pentru a permite evaluarea corectă a cererilor de azil, nici condiții adecvate pentru a-i găzdui pe refugiați în mod decent” în așteptarea analizării solicitărilor lor.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here