Cele mai sănătoase tipuri de sare

Sarea este unul dintre cele mai populare ingrediente din bucatarie. Exista o multime de sortimente de sare, de diferite culori si cu preturi diferite. Te intrebi, insa, ce diferentiaza fiecare sortiment? Daca sarea scumpa este mai buna?

Iata cateva lucruri importante pe care ar trebui sa le afli despre clorura de sodiu pentru a alege pe cea care ti se potriveste cel mai bune.

Sarea de masa

Este sarea naturala incalzita la 648 grade Celsius, lucru ce distruge cei mai benefici dintre compusii sau. Fortifiata cu iod sarea de masa nu este cu siguranta cel mai sanatos sortiment pe care sa-l folosesti in alimentatie. In plus, contine aditivi care incetinesc umezirea sarii.

Unii experti in alimentatie sustin ca aceasta sare suprerafinara este responsabila pentru problemele de sanatate corelate cu consumul de sodiu in vreme ce sarea nerafinata vindeca organismul in loc sa-l raneasca.

Sarea de mare

Aceasta provine, asa cum ii spune si numele din apa oceanului care este supusa unui proces de evaporare ce separa sarea de apa.  Sarea de mare contine o cantitate mica de iod natural insa nu la fel de mult precum sarea iodata. Este, de obicei, mai putin rafinata decat sarea de mare si vine sub doua forme fina si grunjoasa.

Din nefericire, sarea de mare este mai putin sanatoasa ca odinioara din cauza poluari marilor si oceanelor.

Sarea roz de Himalaya

Provine din muntii din Himalaya. Culoarea roz vine din continutul ridicat de fier. Aceasta sare este bogata in minerale continand toate cele 84 de minerale si oligoelemente de care are nevoie corpul uman. Sarea de Himalaya poate ajuta organismul in multe procese ca de exemplu reducerea crampelor musculare, mentine nivelul zaharului din sange la cote normale si mentine un pH sanatos in celule.

Multi experti sustin ca sarea roz de Himalaya este cel mai sanatos sortiment pe care l-ai putea consuma.

Sarea gri

Se mai numeste si sarea celtica. Este o sare marina nerafinata obtinuta prin razuirea depunerilor de sare rezultate in urma evaporarii apei marine de pe o serie de panouri de evaporare a apei. Este bogata in magneziu si alte minerale. Poate ajuta la restabilirea echilibrului electrolitic, are proprietati alcalinizante si poate preveni crampele musculare la fel ca si sarea roz de Himalaya. Este un sortiment de sare mai scump.

Fleur de sel

Formata la suprafata spumei marii, granulele acestei sari sunt asemanatoare cristalelor zaharului. Fara iod si culeasa dupa o metoda celtica, aceste cristale mici si perfect formate sunt create doar in conditii perfecte, fiind astfel mai rare decat alte saruri nerafinate de mare. Din 40 kg de sare gri doar 1 ½ kg este fleur de sel. In termeni de sanatare este o sare de mare bogata in minerale cu o savoare si o textura delicate.

Sarea neagra

Originara din Hawaii, sarea neagra este nerafinata si vulcanica. Culoarea neagra este data de continutul de carbune negru activ care este extraordinar pentru digestie.

In plus, culoarea contrastanta face mancarurile mai interesante din punct de vedere vizual. Mai exista un alt sortiment de sare neagra originala din India – este bogata in sulf, motiv pentru care este benefica pentru digestie. Ambele tipuri de sare neagra sunt destul de scumpe si pot fi sanatoase atunci cand sunt folosite ocazional.

Sarea rosie

O alta sare hawaiiana, a carei culoare rosie este oferita de argila rosie de Hawaii (Alae) ce o imbogateste cu oxid de fier. Se spune ca are cea mai mare concentratie de minerale si oligoelemente dintre toate tipurile de sare si este foarte bogata in fier. Daca suferi de anemie, folosirea acestui sortiment de sare te poate ajuta.

Sarea albastra de Persia

Este bogata in minerale si are un gust usor dulceag. Provine din Nordul provinciei Semman (Iran) si este una din cele mai rare saruri din lume. Aspectul deosebit dat de stralucirea albastra a cristalelor are un rol decorativ remarcabil. Nu are niciun rost sa dai o gramada de bani pe ea daca o cumperi doar pentru beneficiile pentru sanatate.

Sarea afumata

Nu are mai multe beneficii nutritionale comparativ cu sarea de mare normala. De fapt, este doar sare de mare afumata la temperaturi scazute pe un pat de carbuni. In afara gustului schimbat nu are niciun beneficiu in plus fata de sarea obsinuita.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here