Atac la Nisa, de Ziua Națională a Franței. Cel puțin 77 de oameni au murit

Carnagiu la Nisa. Zeci de oameni au murit după ce o mașină a intrat, joi seară, în mulțimea care privea în stradă focul de artificii organizat de Ziua Națională a Franței. Până în acest moment, bilanțul indică 77 de morți și peste 100 de răniți, dintre care 20 în stare foarte gravă.

Ziua Națională a Franței s-a încheiat tragic la Nisa. Un bărbat aflat la volanul unui camion a intrat cu acesta pe o distanță de doi kilometri în mulțimea de oameni care urmăreau în stradă focurile de artificii. Acesta a ieșit, apoi, din mașină și a tras în mulțime. Ministrul francez de Interne a confirmat, mai târziu, că atacatorul a fost ucis de către polițiști. Potrivit presei, ar fi vorba despre o persoană cu cetățenie tunisiană și franceză, în vârstă de 31 de ani, posibil locuitor al Nisei. Autoritățile vor acum să afle dacă avea sau nu complici.

Camionul care a intrat în oameni era plin cu arme și grenade, a declarat Christian Estrosi, președintele regiunii Provence-Alpes-Côte d’Azur, în care se află Nisa. El a mai precizat că acest atac este ”cea mai mare tragedie din istoria Nisei”.

Jurnalistul iranian Maryam Violet, care se afla în Nisa în noaptea atacului, a mărturisit, pentru theguardian.com, că în jurul său toată lumea era șocată. ”Am văzut cum oamenii au început, brusc, să fugă și să țipe. Strigau că este un atac terorist. Părea clar că șoferul a făcut asta intenționat. (…) Am mers pe jos un kilometru și jumătate și am văzut trupuri neînsuflețite pe stradă. Cred că erau în jur de 30, plus mulți alți oameni răniți”, a mai spus acesta.

Purtătorul de cuvânt din Ministerul francez de Interne, Pierre-Henry Brandet, a declarat că ”este prea devreme” să afirmăm că a fost vorba despre un atentat terorist.

Președintele Franței, Francois Hollande, care se afla la Avignon, s-a întors la Paris pentru a lua parte la o ședință de urgență. Administrația prezidențială a anunțat, pe Twitter, că guvernul a activat centrul de criză interministerial.

La câteva ore după atacul de la Nisa, încep să apară tot mai multe mărturii ale celor care se aflau acolo în timpul tragediei:

  • ”Am mers să vedem artificiile. Era o noapte absolut normală. Deodată, toată lumea a îneput să fugă înspre noi. Am auzit focuri de armă. Întâi unul, apoi încă două. (…) Am fugit pe o stradă. Toată lumea se așeza în jos, ferindu-se, și mergea spre porțile clădirilor. Am ajuns într-un gang și am stat ghemuiți timp de aproximativ o oră. Tot timpul a fost terifiant, dar nu s-a simțit ca fiind real”, a povestit un student britanic ce se afla la Nisa.
  • ”Mulțimea se întindea pe circa 200 de metri de-a lungul străzii. Oamenii răniți au fost luați de pe stradă, însă cei morți au fost lăsați pe jos” , a mărturisit o femeie.
  • ”Imediat cum artificiile au încetat, am văzut că un camion a urcat pe asfalt. A urmat o panică generală. Erau în jur de 1.000 – 1.500 de oameni pe stradă. Au început să alerge în toate direcțiile. Am oferit refugiu în restaurantul nostru pentru o parte din ei, pentru mame, pentru copii. Am văzut oameni care zăceau pe asfalt, erau răniți, sau chiar mai rău. Copiii plângeau”, a declarat managerul unui restaurant din Nisa.

SITE Intelligence Group susține că nicio grupare teroristă nu a revendicat deocamdată atacul de la Nisa, însă anunță că ISIS ”sărbătorește evenimentul”.

Spitalul central din Nisa a pus la dispoziție un număr de telefon pentru familiile victimelor: 0493722222. Până la această oră, nu există informații cu privire la cetățeni români răniți sau decedați în atac.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță, într-un comunicat, că prin intermediul Ambasadei României în Franţa şi Consulatului General la Marsilia, ”întreprinde în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii atacului şi cetăţenia victimelor. Cele două misiuni au declanşat procedurile consulare specifice în astfel de situaţii, monitorizează evoluţia situaţiei şi menţin în permanenţă legătura cu celulele de criză constituite de autorităţile franceze. Suplimentar, o echipă consulară din cadrul Consulatului General la Marsilia se deplasează de urgenţă la faţa locului pentru a oferi asistenţa consulara necesară”.

Cetățenii români precum şi rudele acestora au la dispoziţie contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei României la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, precum şi linia verde activată de autoritățile franceze: +33 493722222, se mai arată în comunicatul MAE.

Mai mulți politicieni din diverse state au transmis condoleanțe Franței după atacul de la Nisa. Printre ei, și președintele Statelor Unite, Barack Obama. ”Condamn ferm ceea ce pare a fi un atentat terorist oribil care a avut loc la Nisa, în Franța, în care au murit sau au fost răniți zeci de civili nevinovați. Gândurile și rugăciunile noastre merg către familiile și apropiații celor care au fost uciși și sperăm că toți cei răniți se vor recupera. Am cerut echipei mele să țină legătura cu oficialii francezi și, dacă va fi nevoie, le vom oferi asistență pentru a investiga acest atac și pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili de comiterea lui. Vom fi solidari cu Franța, vechiul nostru aliat, când va răspunde acestui atac și când se va recupera în urma lui. De Ziua Națională a Franței ni se amintește de extraordinara capacitate de refacere și de valorile democratice care au făcut din Franța un model pentru întreaga lume”, a declarat acesta.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a scris, pe Twitter, că ”cetățenii Canadei sunt șocați, după atacul de la Nisa. Ne arătăm compasiunea pentru victime și suntem solidari cu poporul francez”.

Președintele Franței, Francois Hollande, a susținut o declarație de presă la ora 04:30, ora României. ”Caracterul terorist al atacului de la Nisa nu poate fi negat. Întreaga Franță află sub amenințarea terorismului islamic. Trebuie să arătăm vigilență constant. (…) Am decis să țin la un nivel ridicat operațiunea ‘Sentinelle’ și să fac apel la rezerva operațională. Am hotărât ca starea de urgență, care urma să se încheie la 26 iulie, să fie prelungită cu trei luni”, a anunțat acesta.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here