Jihadistul de origine algeriană Mokhtar Belmokhtar, care s-a alăturat Al-Qaida în Maghreb (AQM), a fost vizat recent de un atac aerian francez în Libia și a fost probabil ucis, a anunțat luni un responsabil american, relatează AFP.

Atacul a avut loc în luna noiembrie, cu sprijinul serviciului de informații american, a precizat responsabilul american, confirmând informații apărute în Wall Street Journal.

Mokhtar Belmokhtar este liderul grupării Al-Mourabitoun care a lansat numeroase atacuri sângeroase în regiunea Sahel. Este și gruparea care a revendicat răpirea în 2015 a agentului de securitate român Iulian Gherguț de la o mină de magneziu din Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropierea frontierei cu Nigerul și Mali.

Moartea jihadistului a fost anunțată în mai multe rânduri, inclusiv în iunie 2015, în cursul unui atac american în Libia.

Potrivit cotidianului american, atacul ilustrează extinderea cooperării militare și a schimbului de informații între SUA și Franța.

După atentatele de la Paris, în noiembrie 2015, președintele american Barack Obama a anunțat o intensificare a schimbului de informații între serviciile de informații francez și american.

Ministrul apărării Jean-Yves Le Drian se află luni la Washington pentru întrevedere cu omologul său american Ashton Carter.

Al-Mourabitoun a apărut în 2013 din fuziunea grupării lui Mokhtar Belmokhtar și a Mișcării pentru Unicitate și Jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formațiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operațiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.

Comentarii

Lasă un răspuns