Jihadistul de origine algeriană Mokhtar Belmokhtar, care s-a alăturat Al-Qaida în Maghreb (AQM), a fost vizat recent de un atac aerian francez în Libia și a fost probabil ucis, a anunțat luni un responsabil american, relatează AFP.

Atacul a avut loc în luna noiembrie, cu sprijinul serviciului de informații american, a precizat responsabilul american, confirmând informații apărute în Wall Street Journal.

Mokhtar Belmokhtar este liderul grupării Al-Mourabitoun care a lansat numeroase atacuri sângeroase în regiunea Sahel. Este și gruparea care a revendicat răpirea în 2015 a agentului de securitate român Iulian Gherguț de la o mină de magneziu din Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropierea frontierei cu Nigerul și Mali.

Moartea jihadistului a fost anunțată în mai multe rânduri, inclusiv în iunie 2015, în cursul unui atac american în Libia.

Potrivit cotidianului american, atacul ilustrează extinderea cooperării militare și a schimbului de informații între SUA și Franța.

După atentatele de la Paris, în noiembrie 2015, președintele american Barack Obama a anunțat o intensificare a schimbului de informații între serviciile de informații francez și american.

Ministrul apărării Jean-Yves Le Drian se află luni la Washington pentru întrevedere cu omologul său american Ashton Carter.

Al-Mourabitoun a apărut în 2013 din fuziunea grupării lui Mokhtar Belmokhtar și a Mișcării pentru Unicitate și Jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formațiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operațiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here