Angela Merkel denunţă situaţia din Turcia. Avertisment clar pentru Erdogan

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Turcia, în timp ce Ankara a cerut Berlinului să îi extrădeze pe susţinătorii clericului musulman Fetullah Gulen care locuiesc în Germania.

Cancelarul german a cerut joi autorităţilor turce să respecte principiul proporţionalităţii în campania de pedepsire a celor care au fost implicaţi în tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.

„Într-un stat constituţional – şi asta este ceea ce mă îngrijorează şi din acest motiv urmăresc cu atenţie – principiul proporţionalităţii trebuie asigurat de toată lumea”, a spus Merkel.

Tot joi, Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a cerut Berlinului să îi extrădeze pe susţinătorii lui Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie şi care trăieşte în Statele Unite de mai mulţi ani, într-un exil autoimpus. Pe de altă parte, Gulen neagă orice implicare în acestă acţiune şi chiar a condamnat lovitura de stat.

Cavusoglu a insinuat că mai mulţi procurorii şi judecătorii care fac parte din mişcarea lui Gulen se află în Germania, unde trăieşte o importantă minoritate turcă.

Relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat în ultima perioadă, printre motivele pentru această situaţie fiind neînţelegerile privind criza refugiaţilor şi recunoaşterea genocidului armean de către Germania.

Adaugă părerea ta

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here